icon Informatii utile despre uleiul de masline

Informatii utile despre uleiul de masline
STIATI CA ?
- Uleiul de masline extravirgin trebuie extras la rece in acceasi zi, in doar cateva ore de la momentul culegerii si transportul maslinelor? Altfel, maslinele se oxideaza iar uleiul rezultat nu va fi unul de calitate superioara, cel mai probabil va fi virgin, nu extravirgin, avand o aciditate mai ridicata.
- Uleiul de masline de calitate superioara este un ulei monovarietal, adica se extrage dintr-o singura varietate de masline ( de exemplu din masline Koroneiki – insula Creta). Atunci cand vedeti pe o eticheta ´Amestec de uleiuri de masline originare din Uniunea Europeana si /sau din afara Uniunii.” ar trebui sa va puneti cateva semne de intrebare asupra provenientei uleiului, deoarece acesta acesta cu siguranta nu este monovarietal ci un amestec de mai multe uleiuri.
- Din punct de vedere organoleptic un ulei de masline extravirgin de calitate trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale. Acesta trebuie sa aiba un gust echilibrat, ceea ce inseamna ca la degustare trebuie sa fie usor amar, usor picant si usor fructat. Proportia acestor 3 elemente poate diferi de la un ulei la altul, dar nu trebuie sa lipseasca niciuna dintre ele. Culoarea nu este relevanta in evaluarea unui ulei de masline (de aceea se folosesc pahare speciale pentru degustare de culoare inchisa). Mirosul uleiului de masline trebuie sa fie unul de fruct proaspat, verde, nicidecum unul ranced, metallic, otetit.
- Aciditatea uleiului de masline extravirgin trebuie sa fie de maxim 0.8%. Orice ulei de calitate are aciditatea inscriptionata pe eticheta. Recomandarea noastra, daca doriti sa savurati un ulei de masline de calitate sa alegeti un ulei cu aciditate de maxim 0.5%, ideal 0.2-0.3%. Aciditatea este o analiza de laborator care defapt indica procentul de acizi grasi liberi prezenti in ulei. Un element esential pentru ca un ulei de masline sa fie considerat extravirgin il constituie gradul de aciditate. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,8 conform normativelor iar nivelul scazut de aciditate indica un ulei mai sanatos si mai bun. 
- Alte criterii pentru evaluarea unui ulei de masline de buna calitate: certificarea si eventualele premii acordate producatorului la competitiile de profil ( de obicei ultimele premii sunt evidentiate pe eticheta), certificarea PDO (Produs de Origine Protejata) sau PGI ( produs cu indicatie geografica protejata), certificarea BIO / Organic etc.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile si sa faceti alegerile potrivite atunci cand veti cumpara ulei de masline.
In incheiere dorim sa mentionam ca toate uleiurile disponibile in magazinul nostru ALISHOP www.alishop.ro sunt de calitate superioara, au o aciditate scazuta ( 0,2-0,3%) iar majoritatea sunt uleiuri premiate in cadrul competitiilor internationale de profil. Pentru mai multe informatii va rugam cititi descrierea detaliata a fiecarui produs sau va rugam sa ne contactati.




 
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!