Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam ulei de masline

Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam ulei de masline
Pe piata si in marile magazine exista o multitudine de variante de uleiuri de masline, dar experienta ne-a aratat ca din pacate consumatorii din Romania nu prea stiu exact care este cel realmente de calitate si informatiile pe care sa le caute pe eticheta, asa ca ne-am propus sa va impartasim pe scurt cateva informatii in acest sens.
STIATI CA exista mai multe TIPURI DE ULEI DE MASLINE ?
Exista multe soiuri diferite de masline din care se produce ulei iar fiecare soi aduce o aroma si o calitate unica uleiului. Obtinerea si productia unui ulei de masline de calitate este un proces complex, o arta, drumul de la recoltare pana la imbuteliere trebuie sa fie cat mai scurt posibil, pentru a pastra toate proprietatiile produsului intacte.
Pentru ca gasim pe piata o multime de sortimente de uleiuri de masline, este bine sa cunoastem categoriile si cum sa facem alegerea cea mai buna. Verificati intotdeauna eticheta si specificatiile aferente produsului pe care il cumparati.
Categoriile de ulei de masline existene sunt:
  • Uleiul AGOURELEO - este un ulei nefiltrat, presat la rece, produs din masline culese manual inainte de a ajunge la maturitate. Maslinele pentru acest ulei sunt culese maxim 2-3 zile pe an si sunt presate la doar cateva ore din momentul culegerii. Este un ulei rar, produs in cantitati limitate si tocmai de aceea pretul este mai ridicat. Are proprietati terapeutice deosebite: este antioxidant, antiinflamator, cardio și neuroprotector. Știați că dacă pentru extragerea unui litru de ulei clasic se folosesc 3-4 kg de măsline coapte, pentru 1 litru de ulei Agoureleo e nevoie de peste 10 kg de măsline verzi? Uleiul Agoureleo poate avea un grad de aciditate cuprins intre 0,1% – 0,8% (recomandat 0,2-0,5%) 
  • Uleiul EXTRA-VIRGIN - acesta este considerat uleiul de masline cu cea mai buna calitate, gust si aroma. La fel ca si in cazul vinurilor, expertii sustin ca nu exista doua plantatii de maslini, care sa produca ulei cu aceeasi aroma si acelasi gust. Pentru a fi certificat ca fiind „extra virgin”, un ulei de masline trebuie sa satisfaca cateva criterii: sa fie produs prin metode de extractie mecanice (fara chimicale sau apa calda adaugata), sa provina numai de la prima presare la rece, sa aiba un nivel de aciditate de maxim 0.8%, sa nu fie amar, o culoare galben-verzuie si usor aromat. Presat la rece insemna ca de la spalarea maslinelor si pana la obtinerea uleiului, pentru toate aceste proceduri se foloseste apa, a carei temperatura nu trebuie sa depaseasca 25°C). Un ulei de calitate are intotdeauna inscrisa pe eticheta aciditatea.
  • Uleiul VIRGIN - Acest tip de ulei, de asemenea, provine de la prima presare si este de asemenea, produs fara rafinare. Uleiul virgin de masline poate avea un nivel de aciditate de pana la 3,3%, insa industria tarilor producatoare incearca sa mentina nivelul de aciditate sub 2%. Intensitatea aromei si a gustului este variabila si mai slaba decat a uleiului extravirgin.
  • Ulei de masline numit si PUR - este un amestec de ulei de masline rafinat ((tratat cu abur si substante chimice) si ulei de masline virgin, fiind considerat un ulei de o calitate inferioara, fiind sarac in nutrienti, comparativ cu uleiul extravirgin si cel virgin. Proportiile celor 2 tipuri de ulei din componenta acestuia poate varia in functie de aroma si culoare pe care producatorii doresc sa o creeze. Acest ulei are o rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate, motiv pentru care este indicat pentru gatit, nu si pentru salate.
  • Uleiul EXTRAS si RAFINAT - este obtinut din masline intregi si extras in timpul unei a 2-a presari cu ajutorul unui solvent chimic. Se adauga si se amesteca cu ulei virgin pentru o aroma mai buna. Este un ulei de calitate inferioara .
  • Uleiul de PULPA/ POMACE / TURTE de masline (Ulei din resturi de presare): Acesta este un ulei obtinut prin prelucrarea termica si chimica a turtelor de masline ramase in urma procesului de extragere a uleiului extravirgin. Se adauga ulei virgin pentru aroma, fiind un ulei slab calitativ. ATENTIE, acesta este un produs foarte des intalnit pe raftul marilor magazine, exact langa cel extra-virgin dar la un pret mult mai scazut.
Mai avem si intrebarea referitor la ambalaj: pet plastic sau sticla ?
  • Daca uleiul este proaspat ( din recolta recenta) si il veti pune in consum imediat este in regula sa il cumparati si pastrati in pet de plastic. Chiar daca este in pet, acesta nu isi modifica proprietatile timp scurt ( dar nu mai mult de 1-2 luni) 
  • Daca nu consumati prea des ulei de masline ( doar din cand in cand pe o salata iar 1 sticla va ajunge mai mult de 6 luni) atunci este recomandat sa il cumparati si pastrati in ambalaj de sticla inchis la culoare sau bidon metalic pentru ca acesta sa isi pastreze proprietatile nutritive si gustul. Recomandat sa cumparati la gramaj mic ( recipient de 500 ml - 1 L maxim) pt ca odata desfacut acesta isi poate modifica pe parcus gustul si proprietatile.
  • Daca va preparati Dvs ulei de masline + diferite condimente ( oregano, busuic etc) atunci cand faceti amestecul este recomandat sa il pastrati in ambalaj de sticla.
Va recomandam de asemenea sa verificati pe eticheta tara de provenienta a maslinelor si tara unde este produs. Este recomandat ca tara de provenienta a maslinelor si cea de productie sa fie aceeasi, deoarece asa cum scriam mai sus, in cazul uleiurilor superioare maslinele sunt presate in cateva ore dupa ce au fost culese.
Un alt aspect important este metoda de culegere a maslinelor: manuala sau mecanica. Producatorii cu traditie din Grecia de exemplu utilizeaza doar metoda de culegere manuala a maslinelor, astfel acestea fiind intacte si nealterate in niciun fel in momentul presarii la rece.
Aciditatea uleiului de masline: aceasta trebuie sa fie in parametrii mentionati anterior, conform tipului de ulei . Orice ulei de calitate are aciditatea inscriptionata pe eticheta. Recomandarea noastra, daca doriti sa savurati un ulei de masline de calitate sa alegeti un ulei cu aciditate de maxim 0.6%, ideal 0.2-0.3%. Aciditatea este o analiza de laborator care defapt indica procentul de acizi grasi liberi prezenti in ulei. Un element esential pentru ca un ulei de masline sa fie considerat extravirgin il constituie gradul de aciditate. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,8 conform normativelor iar nivelul scazut de aciditate indica un ulei mai sanatos si mai bun
Alte criterii pentru evaluarea unui ulei de masline de buna calitate: certificarea si eventualele premii acordate producatorului la competitiile de profil ( de obicei ultimele premii sunt evidentiate pe eticheta), certificarea PDO (Produs de Origine Protejata) sau PGI ( produs cu indicatie geografica protejata), certificarea BIO / Organic etc. 
Speram ca aceste informatii sa va fie utile si sa faceti alegerile potrivite atunci cand veti cumpara ulei de masline.
In incheiere dorim sa mentionam ca toate uleiurile disponibile in magazinul nostru sunt de calitate superioara, au o aciditate scazuta ( 0,2-0,3%) iar majoritatea sunt uleiuri premiate in cadrul competitiilor internationale de profil. Pentru mai multe informatii va rugam cititi descrierea detaliata a fiecarui produs sau va rugam sa ne contactati.

Credit foto: Food photo created by freepik - www.freepik.com 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!